През 2023 г. белгийската научна Група Солвей отбелязва 160-годишния юбилей от

...
През 2023 г. белгийската научна Група Солвей отбелязва 160-годишния юбилей от
Коментари Харесай

Солвей Соди отбелязва 160-годишнината на Група Солвей с поредица от събития


През 2023 година белгийската научна Група " Солвей " отбелязва 160-годишния юбилей от основаването си. Празненствата за отбелязването на годишнината в България започнаха на 24 юни 2023 година в Девня и ще продължат през седмицата с още две събития в София и Варна.

Една от първите мултинационални компании в света, “Солвей “, е основана от белгийския академик и бизнесмен Ернест Солвей през 1863 година, който прави софтуерен пробив, като основава по-екологичен развой за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Той трансформира метода, по който се създава стъкло и дава опция да се случат индустриални революции. Компанията „ Солвей “ е основана с просвета, досетливост и глобализация, а тази магическа композиция оказва позитивна роля в развиването на човечеството.

160 години по-късно, Група Солвей продължава да се развива сполучливо, да надгражда завещаното от нейния създател и да го предава на идните генерации, каквото е и мотото на тазгодишните празнувания. Наследството на Ернест Солвей е просвета в интерес на човечеството, грижа за хората и обществото, устойчивост, преоткриване и увереност. В юбилейната 2023 година, Група Солвей отваря нова страница, въодушевена от 160-годишният изминат път, със основаването на две нови компании... два нови пазарни водача, на които ще съобщи своите полезности и познания. Тази година честваме Солвей... наследството, човечността, науката... за идните генерации.

Тържествата започнаха на 24 юни 2023 година в Девня, домът на завода на Солвей в България за произвеждане на калцинирана сода, „ Солвей Соди “. В съботната вечер градският парк „ Разсадника “ се извърши с някогашни и сегашни чиновници на „ Солвей Соди “, техните фамилии, поданици на Девня, представители на локалната власт.



 

Началото на събитието беше сложено с прочувствено видео послание от Илхам Кадри, основен изпълнителен шеф на Група Солвей, разказващо за историята, сегашното и бъдещето на компанията.



 

Спирос Номикос, общоприет управител на Солвей за България и изпълнителен шеф на „ Солвей Соди “ поздрави гостите и подчертава върху постигнатото през последните 26 години в завода в Девня с думите: „ След приватизацията на Соди постигнахме доста. Инвестирахме над 1,6 милиарда лева в модернизацията на производството и в сигурността на всички, работещи с нас, както и в опазването на околната среда. В близко бъдеще сме си сложили амбициозни цели, с цел да преминем сполучливо през енергийния преход, който включва няколко огромни плана. Радвам се, че ще вървим дружно напред, като продължаваме делото на Ернест Солвей за идните генерации. “



 

Свилен Шитов, кмет на община Девня, поздрави всички някогашни, сегашни и бъдещи чиновници на „ Солвей Соди “, като сподели, че се радва, че на територията на общината има вложители с такава дълга и богата история, които се грижат за сигурността, околната среда и хората. Изтъкна и множеството взаимни планове сред общината и компанията, които ще не престават и в бъдеще.



 

Тържественият концерт продължи с осъществявания на националната певица Диляна Михалева, вокална група за национално пеене „ Содовици “ и Костадин Илиев. Звездата на вечерта несъмнено беше обичаният от всички Веселин Маринов, който изнесе един паметен концерт за публиката в Девня.



Събитията за отбелязването на 160-годишнината на Група Солвей в България не престават на 30 юни в София с концерт барокова музика и на 1 юли във Варна с извънредна прожекция на документалния филм за полярната експедиция „ Нанок “ в интерес на науката, спонсорирана от Група Солвей.



 

СОЛВЕЙ СОДИ , Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има необятно приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените нишки. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни артикули, фуражи, филтриране на димни газове и опазване на здравето.

„ Солвей Соди “ е приватизирано през 1997 година, с съществени акционери белгийската научна група „ Солвей “ (75 %) и турската група „ Шишеджам “ (25 %).

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР